УКР РУС
Додому  Контакти  Мапа сайту 
  • Оголошення
  • Каталог посилань
  • Фотографії Іспанії
  • Словник
  • Форум
  • На форумі
  • Cдам квартиру в Барселоне. [clasesencasa, 19:37]
  • особенности съема квартиры в Испании [clasesencasa, 19:27]
  • снять квартиру в Барселоне и окрестностях [clasesencasa, 19:35]
  • Вибори Президента України 2014 [bombero, 01:03]
  • встречу,доставлю в аэропорт Барселоны, Жироны. [viv, 09:03]
  • Сдаю виллу с видом на море на Коста Брава, Испания [viv, 09:42]
  • Индивидуальный отдых в Барселоне . [artabash125, 13:54]
  • Пользовательского поиска
    Публікації

    Як вибирати гарне червоне вино

    Як вибирати гарне червоне вино Фахівці затверджують: у Росії горілку поступово стало тіснити вино. Причому гарне й у першу чергу червоне. Тому є дві причини. По-перше, вживання вина на відміну від вживання сорокаградусної і пива стає престижним. По-друге, у невеликих кількостях червоне вино корисно для здоров´я. Незважаючи на боротьбу російських чиновників з алкогольним імпортом, асортименти супермаркетів і спеціальних винних магазинів став останнім часом розширюватися. Це ставить перед покупцем важку проблему вибору. Як правильно вибрати вино, із чим його пити й у яких умовах зберігати, з´ясовували "Новые Известия".

    Вино п´ють на всіх континентах, від Північного до Південного полюсів: полярникам і учасникам наукових експедицій його навіть включають у пайок для зміцнення здоров´я. Однак площі, на яких вирощується виноград, у планетарному масштабі незначні. Хто ж вони, ці країни-щасливчики, що мають славу постачальників вин для населення земної кулі?

    Франція

    Ця країна по праву визнана столицею світового виноробства. Тут щорічно виробляється до 75 млн. гектолітрів вина, або майже чверть світового обсягу. Площі французьких виноградників рівні приблизно 1,2 млн. га. Провина цієї країни представлені в Росії з надлишком, тому купувати їх треба з обережністю, пам´ятати про те, що середнє або навіть відверто погане вино із французькою етикеткою продати легше, ніж будь-яке інше.

    Етикетка не повинна бути помітне й барвистої: чим краще вино, тим скромніше наклейка. Якщо ви вибираєте напій вищого класу, на ній обов´язково повинні бути слова аppellatіon (виноробне співтовариство) або chateau (замок). Потім вказується назва співтовариства або замка. І ключове слово- "контроль". Найкращі французькі вина мають ще класифікацію Grand Cru.

    Самі знамениті- це Bordeaux (бордоські) і Bourgognes (бургундські). Перші, як правило, дорожче й престижніше. П´ятіркою кращих бордоських вин визнані Сhateau Latour, Chateau Lafіte Rotschіld, Chateau Mouton Rotschіld, Chateau Haut Brіon і Chateau Margaux. Кращими виробниками Бургундії називають Ramonet, Leroy і Faіrelry. Елітні вина Бордоіль можуть бути свіжими й енергійними у віці 40-80, а іноді й 100 років. Це, звичайно, раритети, однак однаково краще, якщо вони пролежали в льохах від 5 до 20 років. Оптимальний вік бургундських вин- 5-10 років.

    У кожного з виноробних регіонів Франції своя характерна форма пляшки. Класичної вважають бордоскую: високу, із крутими плічками. Унизу в неї- ямочка. Така "анатомія" пояснюється особливостями вин. Вони, як правило, з осадом. У канавці в підстави пляшки осад цей накопичується. Коли вино наливають, плічка заважають йому потрапити в келих. У бургундської пляшки плічок ні, тому як осад у їхньому вмісті зустрічається рідко.

    Всупереч досить розповсюдженому в нас думці про те, що температура будь-якого червоного вина в келиху повинна бути кімнатної, самі французи рекомендують молоді вина неодмінно прохолоджувати до 11-15 градусів. Але чим вище клас вина, тим менше воно має потребу в холоді. Незайвим буде дати вину "подихати". Від такого, як говорять французи, шамбрірованія (від chambre- "кімната") вино тільки поліпшить свій смак і аромат. Гарні сорти краще наливати в декантер- спеціальний графин, струменіючи по стінках якого напій теж дихає. І ще. Келих ніколи не наповнюється до країв- це моветон. Ну а до яких блюд підходить те або інше вино, як правило, зазначено на етикетці. Купувати дійсну "Францію" фахівці радять не в супермаркетах, а у винних бутиках- там дотримуються правильний температурний режим і рівень вологості.

    Італія

    По кількості виробленого тут вина- близько 70 млн. гектолітрів- італійці лише деяким уступають французам, але по експорті вважаються безперечними лідерами. Якщо запитати в мало-мальськи грамотної людини, яке в Італії п´ють вино, він відразу відповість: кьянти. Під цією маркою випускається безліч напоїв, але фахівці виділяють 7 сортів. Кьянті- один із символів Італії, тому не дивно, що 2/3 його йде на експорт.

    Король цієї марки- Chіantі Classіco, це вино ставиться до коштовних сортів. На етикетці коштує знак якості D.O.C.G.- гарантія дійсності й зображений символ виробництва- чорний півень. Цей напій п´ють молодим, але при витримці його протягом 27 місяців він стає ще більш коштовним і одержує додаткову назву Rіserva. Ціна останнього приблизно в 3 рази вище звичайного Classіco. "Класикові" подають до стола в келихах середньої величини й при температурі 16-18 градусів. А Chіantі Rіserva п´ють із більших пузатих келихів при кімнатній температурі.

    Відчути повною мірою смак дійсного італійського вина можна лише із традиційними блюдами цієї країни. Саме вони допоможуть розкрити всієї грані напою й підкреслити неповторність його смаку. Класичний кьянти гарний з ковбасами всіх типів, ну й звичайно, з макаронами з м´ясними підливами, відтіняє його й смажена на ґратах яловичина. А Rіserva любить більше сильні смакові сполучення: м´ясо кролика, кабана, мариновану яловичину, грибні соуси й овечі сири.

    Іспанія

    Росте число аматорів іспанських вин, хоча новачків часом бентежить складна, на їхній погляд, класифікація. З 70-х років минулого століття провина Іспанії за законом повинні відповідати певним стандартам якості. Скажемо, vіno de mesa- це дешеве столове вино, приготовлене з декількох сортів винограду, і мало що про нього відомо. Vіno de la tіerra- місцеве вино, на його етикетці вже може бути зазначений рік урожаю, сорту використовуваного винограду й регіон виробництва. Denomіnacіon de оrіgen, або DO- це вже марочні вина з певних виноробних регіонів. Біля половини всіх виноградників в Іспанії класифікуються як DO. Denomіnacіon de orіgen calіfіcada (DOC)- найвища категорія іспанських вин. Обсяг кожної партії такого напою не повинен перевищувати 1 тис. гектолітрів. Сьогодні тільки один регіон визнаний гідним цієї категорії- Ріоха (Rіoja), на неї доводиться близько 60% площ всіх виноградників країни.

    Є ще й класифікація залежно від часу витримки. Joven дозволено до продажу без витримки на другий рік після збору врожаю. Crіanza- мінімум рік "доходить" у дубовій бочці, а продається через три роки після збору врожаю. Reserva спочатку нудиться рік у дубовій бочці, а потім ще два роки в пляшках, і продаж такого вина дозволений на 4-м року. Нарешті, Gran reserva- це витримка мінімум два роки в дубовій бочці й 3 роки в пляшці. Дозволено до продажу на 6-м року витримки. До речі, більшість вин- купажні, а на етикетці звичайно вказується рік урожаю винограду, що переважає в вині.

    На відміну від багатьох вин, що надходять у Москву задовго до свого остаточного дозрівання, іспанські вина категорії DOC ніколи не покинуть підвал раніше строку. Тому в Росії, де куплену пляшку звичайно відразу ж ставлять на стіл, вина Ріохи переважніше, ніж, наприклад, аналогічні французькі, що ще тільки набирають свій повний смак.

    Аргентина

    Завдяки вдалому маркетингу усе популярніше стають вина Нового Світла. Перше місце по виробництву займає там Аргентина, де під виноградники відведено 300 тис. га. Кращим сортом у цій країні фахівці вважають Мальбек. Протягом останніх 25 років цей морозотривкий "француз" добре освоївся в Південній Америці, одночасно втративши своє значення на історичній батьківщині. У Франції в наші дні Мальбек в основному вирощується лише в Кагорі, до півдня від Бордоіль, а в Аргентині він повновладний хазяїн. По стилі він нагадує червоне бордо, але в ньому переважають привкусы шоколаду й малини. Основні виробники- Trapіche, Catena, Trumpeter- поки ще пропонують дуже якісні вина менш чим за 10 доларів, але це не буде тривати вічно. Зовсім незабаром Мальбек з "старих" або "ексклюзивних" виноградників, можливо, потрібно буде купувати втроє дорожче.

    Чилі

    Провина із цієї країни лідирують зараз по продажах у багатьох країнах, у тому числі й виноробних. Висока якість і відносна дешевина допомагають їм розкуповуватися не гірше, ніж продукції багатьох європейських "грандів". Каберне- совіньон і мерло домінують у чилійському експорті. Це дуже гарні червоні вина, які рекомендується випити протягом 2-3 років після виготовлення. Фахівці думають, що світова популярність чилійських напоїв була б ще вище, будь у країни свій власний, унікальний тип вин, як в Аргентині. Проте , помітимо, і репутація Бордоіль Південної півкулі дорогого коштує.

    Практична рада

    Червоні сухі вина є "живими". Щоб охоронити від псування, їх потрібно захищати від екстремальних температур, різких температурних перепадів, протягів і світла. Тому краще зберігати провина в темному приміщенні при відносно постійній температурі. Пляшки краще тримати "у положенні лежачи", щоб воложилася пробка. У противному випадку вона висохне й стиснеться, у пляшки ввійде повітря, і вино зрештою зіпсується.

    Джерело: "Новые Известия" / Переклад: Spain.com.ua

    16.04.2008
    SPAIN
     
    Правова інформація Авторські права Політика конфіденційності